بررسی سازوکار FATF و قوانین مقابله با پولشویی | FATF:AML
مقابله با پولشویی: شامل قوانین، سیاستها و آئیننامه برای مقابله با پولشویی، جرایم مالی و غیر قانونی است.
Anti-Money Laundering یا قوانین مقابله با پولشویی، مجموعهای از مقررات هستند که از پنهان کردن پولهای به دست آمده از راههای غیرقانونی جلوگیری میکنند؛ این قوانین، دامنهای بزرگی از رفتارهای مجرمانه و تراکنشها را پوشش نمیدهند اما قطعاً آثار مثبت زیادی بر جای خواهند گذاشت. به عنوان مثال مقررات ضد پولشویی، موسسات مالی را ملزم به رعایت قوانینی برای افتتاح حسابهای سپرده مشتریان کردند، که تضمینگر عدم احداث این حساب ها با هدف پولشویی میباشند.
قوانین ضد پول شویی فعالیتهای زیر را مورد هدف قرار می دهند:
کلاهبرداری در بازار، تخریب بودجه عمومی و فرارهای مالیاتی، تجارت کالاهای غیر قانونی و هر گونه تلاش برای پوشاندن فعالیتهای غیر قانونی…
مختصری از FATF
در سال 1989، گروه Financial Action Task Force (FATF) توسط جمعی از دولتها تشکیل شد؛ FATF در واقع گروهی متشکل از سازمانها و کشورها در سراسر جهان به نام گروه ویژه اقدام مالی میباشد.
با آغاز فعالیت این گروه اقدامات ضد پولشویی به صورت جهانی فراگیر شد؛ ماموریت اصلی Financial Action Task Force جلوگیری از اقدامات پولشویی، از طریق تدوین استانداردهای بین المللی میباشد. حملات تروریستی ۱۱ سپتامبر دلیلی بر آغاز مبارزه FATF با مسئله تامین مالی تروریسم شد، که این مهم خود باعث ورود این گروه به دامنه گسترده تری از جرائم مالی گشت.
از راه و روشهای پولشویی میتوان به دستکاری در مارکت، معاملات غیر قانونی و فرار از مالیات اشاره کرد.
برای ملموستر شدن موضوع بگذارید در طی یک مثال به توضیح بپردازیم:
فرض کنید یک سازمان غیر قانونی و یا مجرم به منظور استفاده از درامد حاصله از فعالیتهای خود مجبور به همپیمان شدن و یا تاسیس یک شرکت و کسب و کار قانونی میباشد، تا درآمد حاصله از فعالیتهای غیر قانونی خود را به آن شرکت منسوب کند و این راهی است تا یک هویت موجه و قانونی برای پول خود ایجاد نمایند.
و یا فرض کنید به عنوان یک شرکت مجرمانه دریافتیهای خود را در خارج از کشور به وجوه کمتر تبدیل کرده و وجوه را به حسابهای داخل کشور با حساسیت بالا و به گونهای که شک برانگیز نباشد انتقال میدهید؛ در حقیقت با این چرخش چندباره و کوچک شدن مبالغ اقدام به پولشویی کردهاید.
AML چگونه با موارد فوق مقابله میکند؟
موسسات مالی بر اساس قوانین ضد پولشویی، وظیفه دارند با زیر نظر گرفتن تراکنشهای مشتریان، مانع از انجام پولشویی شوند؛ این موسسات به دنبال بررسی مستندات مبالغ حساس و منابع واریزی آنها باید گزارش تراکنشهای نقدی بیش از مقداری معین را تهیه کنند. همچنین موسسات باید این قوانین را به سمع مشتریان خود برسانند.
نقش سازمانهای اجرایی، تحقیق و تفحص در خصوص پولشویی میباشد. به این صورت که سوابق مالی را برای پیدا کردن موارد متناقض و یا فعالیتهای مشکوک بررسی میکنند. از آنجایی که برای هر تراکنش بزرگ مالی، سوابق مفصل و کاملی دریافت و نگهداری میشود، این روش میتواند بسیار موثر واقع شود.
اگر سازمان موفق به کشف اموالی شود که توسط مجرمان(برای پولشویی)مخفی شده بودند در فرآیندهای ضد پولشویی این اموال را از طریق ردیابی، به صاحبان اصلی خود بازمیگردند.
ارتباط AML و پراپها
دقت کنید از آنجایی که ایران جزو کشورهای جهان سوم مورد هدف برای پولشویی(AML) است، از لحاظ قانونی محدودیتهای زیادی در خدمات رسانی به ایرانیان وجود دارد…
آخرین اصلاحات لیست FATF در ۲۳ فوریه ۲۰۲۴:
کنیا و نامیبیا به لیست اضافه و باربادوس، جبل طارق، اوگاندا و امارات از لیست حذف شدند…
آخرین لیست:
- Bulgaria
- Burkina Faso
- Cameroon
- Croatia
- Democratic People’s Republic of Korea (DPRK)*
- Democratic Republic of the Congo
- Haiti
- Iran*
- Jamaica**
- Kenya
- Mali*
- Mozambique
- Myanmar*
- Namibia
- Nigeria
- Philippines
- Senegal
- South Africa
- South Sudan*
- Syria* ***
- Tanzania
- Turkey**
- Vietnam
- Yemen* ***
* این کشورها جزو کشورهایی هستند که تحریمات مالی شده و شرکتها به منظور خدمت رسانی به آنها باید ملحاظت خاصی مدنظر بگیرند.
** این مناطق نیاز به بازبینی و مطالعه دارند، که آیا قوانین و الزامت مربوط را رعایت میکنند یا خیر، درصورت تحقق الزامات به احتمال بسیار زیادی از لیست بعدی FATF حذف خواهند شد.
*** بنابر الزامات امنیتی FATF موفق به بازبینی این مناطق نشده است.
نکته: این لیست ۳ بار درسال اپدیت میشود.
درکل باید درنظر داشته باشیم بسیاری از پراپها مانند FTMO ، trueforexfunds و The5ers صرفاً به همین دلیل به ایرانیان خدمات نمیدهند، التفات بفرمایید، به هیچ عنوان خدمات نمیدهند، حتی اگر چندین سال خارج از کشور باشید، پاسپورت ایرانی شما به تنهایی برای ممانعت کافیست.
https://sanctionscanner.com/knowledge-base/anti-money-laundering-aml-49
Role of FATF on financial systems of countries: successes and challenges Nankpan Moses Nanyun Department of Public Finance, Dongbei University of Finance and Economics, Dalian, China, and Alireza Nasiri School of Business, Dongbei University of Finance and Economics, Dalian, China